Chocoladecake dag
Vandaag is het chocoladecake dag. En dat moet gevierd worden. Daarom delen wij een heel makkelijk recept voor een heerlijke chocoladecake, mét cookie dough. Want zeg nu zelf, er gaat maar één ding boven een zelfgebakken chocoladecake. En dat is cookie dough met chocolade. Daarom gaan wij het beste van twee chocolade werelden combineren op de chocoladecake dag: De chocoladough cake!
Benodigdheden voor chocoladecake:
- Cakevorm (28-30 cm)
- Bakpapier of bakspray/boter (om de cakevorm in te vetten)
- Mixer
- Spatel
Ingrediënten:
- 250 gram roomboter
- 250 gram bloem
- Snufje zout
- 250 gram suiker
- 50 gram cacao
- 5 eieren
- 3,5 gram bakpoeder (half zakje van 7 gram)
- Twee tot drie eetlepels (bij voorkeur) volle melk
- Optioneel: 100 gram fijngemaakte intens pure chocolade
- Cookie Dough dark chocolate chip (390 gram of meer)
Voor je echt gaat beginnen zorg je dat de benodigdheden binnen handbereik zijn en de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dat werkt het fijnste. Verwarm je oven voor op 160 °C. De cakevorm vet je in met een beetje boter of bakspray. Je kunt de cakevorm ook bekleden met bakpapier.
Voorzichtige bereiding
Doe de suiker, roomboter en het snufje zout in een kom en mix dit circa zes minuten op de hoogte stand tot het een lekker romig geheel is. Vervolgens voeg je de eieren één voor één toe. Een ei moet helemaal zijn opgegaan in het deeg voordat je het volgende ei toevoegt. Zodra de eieren goed gemengd zijn en het mengsel lekker luchtig is, stop je met mixen. Om het deeg luchtig te houden, wat het bakresultaat echt ten goede komt, spatel je het bakpoeder en de bloem rustig door het mengsel. Nu voeg je de cacao en de melk door het cakebeslag en meng het voorzichtig met de spatel. Voor een nog intensere chocoladesmaak voeg je stukjes pure chocolade toe. Bewaar nog een beetje chocolade voor de garnering. Schep het cakebeslag in de cakevorm en strijk de bovenkant met behulp van de spatel of de bolle zijde van een lepel glad. Nu kan de gevulde cakevorm de oven in.
Wanneer gaar?
Na circa 60 tot 75 minuten is de chocoladecake gaar. Of de cake echt gaar is, test je door een satéprikker in de cake te prikken. Komt de prikker schoon uit de cake, dan is hij gaar. Laat de cake afkoelen en draai hem daarna voorzichtig om. Laat de cake verder afkoelen op het rooster.
Cookie Dough als finishing touch
Je kunt de cake natuurlijk in plakjes serveren, maar dat is ook zo gewoontjes. Snijd de cake in plakken. Deze plak snijd je ook weer door midden en leg ze op elkaar. Vervolgens leg je er een bolletje cookie dough op. Tot slot strooi je er wat overgebleven chocoladestukjes overheen en voor de real chocolate lovers schenk je nog chocoladesaus over de chocoladough cake heen. Voeg een aardbei toe als finishing touch zodat je met deze creatie alle kanten op kunt. Zo kun je deze chocoladough cake serveren als #yoursweetescape bij een kopje thee of koffie. Maar deze combinatie doet het ook voortreffelijk bij een high tea, kinderfeestje of als toetje.
Fijne Chocoladecake dag
Wanneer eet jij jouw chocoladough cake? Laat het ons weten en deel jouw creatie op social media. Tag @bakersdough en gebruik de hashtag #yoursweetescape. Fijne chocoladecake dag!
Geschiedenis chocoladecake
Chocoladecake dag is ieder jaar op 27 januari. De geschiedenis van de chocoladetaart start in het jaar 1764. Twee Amerikanen, de heren James Baker en John Hennon, startten met het maken van chocolade van cacaobonen. De heer Coenraad van Houten ontwikkelde in 1828 een extractiemethode om het vet van de cacaobonen te scheiden waardoor chocola niet alleen meer een luxegoed was. Tot het jaar 1900 werd chocolade eigenlijk alleen gebruikt voor drankjes. Pas in de dertiger jaren begon de Duff Company in Pittsburgh met het maken van chocoladetaart. (bron: Wikipedia)